Angyalok az egészségügyben

Angyalok az egészségügyben

Noha a világ egyre inkább automatizálttá, robotizálttá válik, aminek következtében az emberi munkaerő veszít versenyképességéből, vannak szakmák, amelyeknél pótolhatatlan az empátia, az emberi törődés és a lélek jelenléte. A beteggondozás, az istápolás ősi művészetét gyakorló ápoló(nő)k a betegek gyógyulását segítő angyalok. Őket ünnepeljük ma…

A “firenzei csalogány”

Az egyének, népcsoportok közötti viszályok a történelem során szinte minduntalan háborúkba torkollottak. Mintha nem lenne elég az emberre leselkedő megannyi veszély, a minket érő mindennapi kihívások, szüntelenül egymás ellen fordulunk – lássuk be, a legtöbb esetben – bagatell okok miatt.
Az eszement, hol felületes, hol vérre menően súlyos harcok közepette Földre szállt angyalok tompítják a fájdalmat, enyhítik a károkat, mentik a menthetőt. A milliónyi áldozat végső óráit, perceit, a számtalan sérült felépülését kísérő, a mások segítését és szolgálatát hivatásként űző ápolók és ápolónők nemes küldetést teljesítenek.

A társadalmi szerepvállalásukat ünnepeljük világszerte azzal, hogy 1965 óta, minden év május 12-én, Florence Nightingale születésnapján az áldozatos és alázatos munkájukra irányítódik a figyelem (Ápolónők nemzetközi napja). A krími háborúban (1853-56) jeleskedő brit ápolónő által alkalmazott higiéniai módszerek és ellátásszervezés jelentősen csökkentette a katonák halálozási arányát, amivel lefektette a modern ápolás alapjait. Ahogy fogalmazott, „az ápolónő munkája megkívánja a szellemi érdeklődést az eset iránt, a szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, valamint a szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

Angyalok az egészségügyben Ápolónők nemzetközi napja

Fotó: Pixabay

Borús jövőkép?

A nyugati félteke öregedő társadalmai egyre nagyobb kihívások elé állítják az egészségügyi rendszereket: a több idős, beteg embernek több szakképzett ápolóra van szüksége. Megfelelő szakmai és anyagi megbecsülés hiányában, a sokszor lesújtó munkakörülmények miatt azonban az egykori presztízsszakma egyre kevésbé vonzó a fiatalok számára, ami súlyos munkaerőhiányt generál csakúgy, mint az orvosok esetében.

A közép-kelet-európai térségben, így Magyarországon is erőteljesen tapasztalható, tömeges elvándorlás oka, hogy a múltjuk okán, egyelőre erősebb gazdasági vonzerővel bíró országok szó szerint elszívják az értékes humán erőforrást képviselő, szakképzett egészségügyi személyzetet, ezzel szinte halálra ítélve a hátrahagyott honfitársak egészség(ügy)i kilátásait.

Jó hír azonban, hogy az egészségünkért, azaz a fizikai, szellemi és lelki jólétünk állapotáért leginkább mi tehetünk megfelelő életmód kialakításával, részleges vagy teljes életmódváltással, sérülés-megelőzéssel. Természetesen a már bekövetkezett baj esetén se keseredjünk el, mert kiváló rehabilitációs módszerek léteznek, amelyeket a sikeres felépülésben segítő szakemberek személyre szabott programok keretében alkalmaznak.

A fizikai állóképesség mozgás általi fejlesztése, az alakformálást és a szervezet méregtelenítését elősegítő táplálkozási tanácsadás, jótékony hatású masszázsok, illetve a különböző mentálhigiénés foglalkozások számára, egy tető alatt helyet biztosító KK MOVES Egészségközpont úttörő tevékenységet folytat a tekintetben, hogy komplex módszerrel közelíti meg az egészséghiányos állapotot.
Foglalj időpontot most, hogy akár már holnaptól fájdalommentesen élvezhesd az életet >>

IDŐPONTFOGLALÁS >>

Interjú az angyalok egyikével

Bár jómagam is többedíziglen nyerhettem betekintést az egészségügy útvesztőjébe, hiteles forrásként egy hosszú évtizedek óta a páciensek mielőbbi gyógyulásán fáradozó, a választott szakmája iránti rendületlenül elkötelezett ápolónőt kérdeztem. Bóna Aranka igazi szívember, akinek a gondoskodás az egyik lételeme.

Álljon története és meggyőződése példaként azok előtt, akik eme, örökkön-örökké az élet és a halál mezsgyéjén járó hivatás mellett döntenek! A rövid interjú egyúttal engedjen betekintést az ápoló(nő)k sorsába, akik nem egyszerű fába vágták a fejszéjüket, hogy amikor esetleg legközelebb a segítségükre szorulunk, meglássuk azt a kincset, amit képviselnek!

Angyalok az egészségügyben Ápolónők nemzetközi napja Bóna Aranka

Fotó: Aigner Ivan

– Mi sarkallta arra, hogy egészségügy pályára lépjen?

– Általános iskolás koromban kórházba kerültem. Megfogott a nagy kórterem, a nagy helyiségek, az ápolónők egyenruhája, sürgése-forgása, ám főleg a segitőkészségük és a törődésük. Akkor döntöttem el, hogy ápolónő leszek. A szüleim gimnáziumba írattak, hogy közben majd leteszek ebbéli szándékomról. Beiratkozáskor az orosz mellé kellett választanom egy másik idegen nyelvet; én pedig a latint választottam. Bár nem örültek, végül elfogadták.

– A nyilvánvaló technikai fejlődésen kívül mi változott a szakmájában töltött évtizedek alatt akár pozitív, akár negatív irányban? Melyek a legszembetűnőbb jelek?

– A legszembetűnőbb az egyszer használatos eszközök megjelenése. Korábban a fecskendőket, a tűket és az egyéb műszereket mosogatni, fertőtleníteni, majd a központi sterilizálóban csomagolni kellett. Körzeti ápolónő koromban mindez annyival bővült, hogy még a beteg otthonában használt parátuszokat (ezekbe helyeztük a steril fecskendőt és a tűket) is sterilizálni kellett.

A korszerű fertőtlenítők megjelenése, az épületek felújítása, WC és fürdő kialakítása a kisebb kórtermekben szintén nagy lendületet adtak a beteggondozás, s kiemelten a mi munkánk szempontjából.
Természetesen a számitógépek megjelenése, majd tömeges elterjedése, az egyre korszerűbb vizsgálati eszközök (a hagyományos röntgen berendezés mellet a CT és az MRI) használata előtte nem látott módon felgyorsította a betegellátást, sokszorozta meg a sikeres kezelések számát. Az újabb szakterületek (pl. a belgyógyászaton belül a kardiológia, a hepatológia, a nefrológia vagy akár az endokrinológia) egytől egyig célzottabb, hatékonyabb gyógyítást tesznek lehetővé.

Sajnálatosnak tartom az anyagi megbecsülés alacsony szintjét, a szakember egyre csökkenő számát, ami korábban is, ám újabban egyre nagyobb gondot okoz pl. a szabadságolások vagy a betegállomány tekintetében.

– Véleménye és tapasztalata szerint az orvoskollégák, illetve a páciensek mennyire értékelik és becsülik az ápoló személyzet munkáját?

– Szerencsére eddig jó tapasztalataim voltak; a betegek szinte kivétel nélkül elégedetten távoztak. Persze akadt egy-egy, aki kifogásolt valamit.
Az orvosok pontosan tisztában voltak és vannak azzal, hogy ápolók nélkül nem tudnának megfelelően gyógyítani. Az, hogy az ápolás a gyógyítás elengedhetetlen része, a kórházban kerül leginkább előtérbe, mivel a sok esetben tehetetlen beteg kiszolgáltatottabbá válik.

– Felidézné a legemlékezetesebb pillanatot, amely megerősítette abban, hogy jó úton jár?!

– Hála az égnek sokat tudok felidézni! Hosszú évek után is felkeresnek, érdeklődnek felőlem korábbi páciensek. A piacon rám köszönnek, megállítanak, beszélgetünk.
Előfordulnak kínos helyzetek, amikor nem emlékszem az illető nevére, ennyi év távlatából nem tudom hova tenni az ismeretséget; de persze ezt is lehet jól kezelni.

Körzeti nővérként dolgoztam 27 évig egy helyen; olyan voltunk, mint egy nagy család. Az emberek bizalommal fordultak hozzám mindenféle problémával, elég volt, ha csak elmesélhették az örömüket, a bánatukat vagy éppen a szomszéddal kapcsolatos dolgokat. Ebből is látszik, hogy ez nem csupán “testápolás”, hanem lélekgondozás is egyben.

– A szükséges szakmai felkészültség és tapasztalat mellett mennyiben képes egy ápoló(nő) személye, együttérző képessége, türelme és segítőkészsége megtámogatni az egyes betegek felépülését?

– Elsöprő mértékben. Egy ápolónőnek szakmailag felkészültnek, végtelenül empatikusnak, türelmesnek, segítőkésznek és önzetlennek kell lenni a betegek felé. Nincs olyan, hogy munkaidő vége, ünnep vagy hétvége. Igazából ez egy életen át tartó áldozatvállalással, nagy lemondásokkal jár. Elvégre ezért hivatás, s nem csak egy szakma.

– Mi ad erőt ahhoz, hogy ennyi év, sokszor embert próbáló munkája dacára, továbbra is, rendületlenül az egészségre vágyó emberek szolgálatában álljon?

– Legfőképpen azért, mert szeretem az embereket. Emellett sokszínű foglalkozás tömérdek esettel, a legkülönfélébb emberekkel. Összehasonlíthatatlan örömforrás látni a gyógyulási folyamat közbeni hálát, amit egy együttérző pillantás, egy mosoly képes kiváltani.
Sajnos néha kikerülhetetlen a szomorúság, amit pl. egy páciens elvesztése okoz; azonban nincs annál jobb érzés, amikor a beteg meggyógyul. A sok sikerélmény mindig erőt ad.

– Ha hatalmában állna egy dolgot megváltoztatni az ápolónők szakmáját, helyzetét tekintve, mi lenne az?

– Sokkal több ápolónőre lenne szükség ahhoz, hogy a munkakörülmények javuljanak. Ha kevesebb beteg jut egy ápolóra, az a páciensre fordított időben és a leterheltség csökkenésben térül meg. Nagyon fontosnak tartom a szakmai feltételek maximális biztosítását, az anyagi megbecsülés növelését, egyszóval a jobb munkakörülmények megteremtését.

Kedvet kaptál a közös munkához?

Csatlakozz hasonló cikkekért és hasznos tippekért a közösségünkhöz, s vedd igénybe a segítségünket egyéni céljaid eléréséhez, a győzelem érdekében…

Hiába ott a kincs, ahol egészség nincs…Adatvédelem és hozzájárulásSzerző: Aigner Ivan

A KK Moves weboldala a kellemesebb felhasználó élmény érdekében használ cookie-kat. Az “Elfogadom” gombra kattintással hozzájárulásodat adod ehhez. További információk...

Az internet világában, a személyhez kötődő információk, a testreszabott kiszolgálás biztosítása érdekében fontos, hogy az Adatkezelő egyedileg tudja azonosítani a Felhasználó szokásait, igényeit. Az anonim azonosítás célja a szolgáltatások minőségének javítása, a weboldal működésének elemzése, valamint a felhasználói szokások, preferenciák megértése (pl. keresések, oldalmegnyitások, gyakran vagy ismétlődően használt funkciók adatainak gyűjtése és követése) a releváns tartalmak és a testre szabható hirdetések megjelenítése érdekében.


A módosított, 2002/58/EC uniós irányelv nyomán, az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 155. § (4) értelmében, a KK Moves által üzemeltetett weboldalra való látogatáskor, a Felhasználó készülékén – a Felhasználó kifejezett beleegyezésével, kivéve, ha azok a weboldal vagy az azon elérhető szolgáltatások használathoz elengedhetetlenül szükségesek – cookie-k (magyarul sütik), azaz rövid adatfájlok kerülnek elhelyezésre. Ezek a böngészési élményt teszi kényelmesebbé, valamint a Felhasználó böngészési szokásainak elemzésére alkalmasak (pl. a Felhasználó által megjelölt preferenciák és információk eltárolása, név nélküli adatszolgáltatás harmadik fél számára). A böngésző (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari stb.) cookie-alkalmazása a használt böngésző megfelelő beállításainak kiválasztásával (az adott böngésző Súgó vagy Support részében, valamint angol nyelvű leírás a About Cookies oldalon) visszautasítható, illetve a cookie-k használata a Felhasználó saját készülékéről törölhető; így azonban a cookie-k által nyújtott kényelmi funkciók nem lesznek használhatóak.


A KK Moves a weboldal működéséhez külső, tevékenységét a KK Moves-tól függetlenül végző, webanalitikai és hirdetés-kiszolgáló szolgáltatásokat (Facebook, Google Analytics, Google AdMob, Google AdSense, Google AdWords) nyújtó társaságokat (Facebook Inc. és Google Inc. – a továbbiakban: Külső társaság) vesz igénybe.
A Külső társaság információgyűjtés, illetve a weboldalhasználat elemzésének segítése céljából cookie-kat és web beacont (webjelző) használ. A cookie által tárolt információkat (beleértve a Felhasználó IP-címét) a Külső társaság az Amerikai Egyesült Államokban lévő szerverein tárolja. Törvényi előírás vagy információ-feldolgozási megbízás alapján a Külső társaság a gyűjtött adatokat átadhatja harmadik fél részére. Remarketing keretében a Külső társaság olyan, a Felhasználókat anonim módon nyomon követő cookie-kat helyez el a Felhasználók készülékén, amelyek a Felhasználó online magatartását figyelik, illetve amelyek alapján a Külső társaság a felhasználói magatartáson, érdeklődési körön alapuló reklámot tesz számukra elérhetővé más weboldalakon (a remarketing listák a Felhasználó személyes adatait nem tartalmazzák, személyazonosításra nem alkalmasak). A nyomonkövető cookie lehetővé teszi a Külső társaság számára a Felhasználó azonosítását más weboldalakon is.
A Google adatvédelmi irányelvei és a Facebook adatvédelmi irányelvei az előbbi, kiemelt linkeken, a gyűjtött adatokkal kapcsolatos tevékenységről, a cookie-k letiltásáról, valamint a hirdetések személyre szabásáról további információk a Google cookie szabályzatában és a Facebook cookie szabályzatában érhetőek el. A web beacon visszautasítására nincs lehetőség.


A Felhasználó a KK Moves weboldalának, illetve mobil vagy táblagépes alkalmazásainak használatával önkéntesen, határozottan, félreérthetetlenül és kifejezetten hozzájárul a személyéhez kapcsolódó információk fenti célokból és módon történő hasznosításához.

Bezárás