Nevében a győzelem

Nevében a győzelem

Szeretnél változtatni, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Kihez fordulhatsz bizalommal? Egy hiteles szakember, a számodra legmegfelelőbb megoldás megtalálása a végső győzelem, azaz az egyéni célod elérésnek egyik kulcsfontosságú eleme.
Ismerd meg Szaluter Viktort, aki kiváló szakmai felkészültséggel, alázattal és türelemmel segít át az előtted álló akadályokon…

Vizet prédikál és iszik

– Mind a neved, mind a megjelenésed komolyságra int, tekintélyt parancsoló. Úgy tűnik, nemcsak prédikálod, hanem iszod is a vizet. Első körben, dióhéjban kit ismerhetünk meg Szaluter Viktor személyében?

– Valahogy mindig is nehéz volt számomra pár szóban bemutatni magam; ezzel gondolom, mindenki így van. A válasz mindig nagyban függ az adott szituációtól, témától, nézőponttól. Ha valaki a szakmai előéletemre kíváncsi, a KK Moves honlapján részletes beszámolót talál rólam, így itt ebbe nem is mennék bele. Szerintem az egyént az általa mesélt sztorikból lehet a legjobban megismerni. A sztori egy olyan eszköz, ami alapján saját magunkat és a világról alkotott képünket is formáljuk: milyenek vagyunk, és milyennek szeretnénk mutatni magunk. Aki erre kíváncsi, vagy a saját sztoriját osztaná meg velem, szívesen látom a KK Moves-ban egy kávéra… Nagyon jó kávét főzünk! 🙂

Példamutatás, hitelesség, győzelem

– Tudatosan felépített edzői/tanácsadói pálya körvonalazódik, ha az ember megnézi a videoblogjaidat. Milyen indíttatás húzódik meg e mögött?

– Mindig is érdekelt a sport, a mozgás, az egészség, a táplálkozás, a testkultúra. Nekem a legnagyobb problémát az jelentette, hogy ki tudjam választani, ezen a széles skálán hol tudom elhelyezni magam. Számomra nagyon fontos a példamutatás, a hitelesség, az egyén számára legoptimálisabb megoldás és eredmény kidolgozása, elérése, azaz a közös győzelem.
Megtalálni azt a „Ó!” pillanatot, amikor minden – a megoldás, az eddigi hibák – egy pillant alatt világossá válik a vendég számára, és a kétségbeesés, a reményvesztés helyét a motiváltság veszi át, vagy amikor kemény edzések sora után látni az eredményt akár a mozdulatsor végrehajtásában, akár a testösszetétel átalakulásában. Remek érzés a vendégnek, ám éppúgy nekem is.
Ezért tartom fontosnak, hogy a vendéget, mint egészet legyek képes kezelni, az egészséges életmód mindhárom aspektusának (mozgás, táplálkozás, mentális egészség) figyelembevételével. Talán ezért is tartott több mint 6 és fél év tanulásba, illetve tapasztalatszerzésbe, hogy ebbe a komplex témába magabiztosan belefogjak.

Egyéni foglalkozások

– Hogyan találtatok egymásra a KK MOVES Egészségközponttal? Miért az egyéni foglalkozásokra hangsúlyt fektető helyen terjeszted az egészség-tudatosságot egy trendi, tömegek által látogatott edzőterem helyett, ahol látványosan tudnád végezni a hivatásodat?

– Egy tömegek által látogatott edzőteremben képtelenség a szolgáltatást a vendég köré építeni olyan szinten, mint egy olyan központban, mint a KK Moves, ahol a fő hangsúly az egyéni foglalkozáson van. Alapvető értéknek tartom, ráadásul, az összes módszer, amit használok, a vendégközpontú gondolkodás köré épül. Ennek a lényege, hogy mindig azzal a problémával kell foglalkozni, ami a vendégnek az adott pillanatban a legnagyobb fejtörést okozza. Ennek a megoldásával tudjuk a leginkább pozitív hatást gyakorolni az életére, ami kulcsfontosságú a hosszú távú, fenntartható megoldások keresésekor.
Az, hogy a munkahelyed, a centrum, a brand stb. hasonló értékrend alapján működjön, mint te magad, szerintem elengedhetetlen a minőségi munka és az együttműködés szempontjából.

Nevében a győzelem Szaluter Viktor KK Moves Egészségközpont fitnesz stresszevés életmód coach

Szakmai közösség a győzelem érdekében

– Egy komplex problematikával küzdő vendég esetén mennyire tartod fontosnak egy szakmai közösség meglétét? Esetleg előfordult-e már, hogy más kollégával történő konzultációval sikerült megoldani a gordiuszi csomót?

– Koppenhágai tanulmányaim során – ahol szinte mindig csapatban kellett dolgozni – tanultam meg, hogy egy jó közösséggel mindig sokkal könnyebb áttörő eredményt elérni, mint egyénileg. Egy életmóddal kapcsolatos probléma mindig egy összetett, többismeretlenes egyenlet. Több szem többet lát alapon, minél több nézőpontból sikerül megvizsgálni az adott problémát, annál közelebb tudunk kerülni annak valós és hosszú távú megoldásához. Többek között ez tetszett meg a KK Moves-ban is, hogy több eltérő terület szakembereinek tudása és tapasztalata adódik össze adott esetben.

Mindenki retteg a változástól

– Az eddigi tapasztalataid alapján mely kihívásokkal szembesültél leginkább? E tekintetben mutatkozik-e különbség Nyugat-Európa és Magyarország között? (Vagy a pocak, a nagy fenék és a stresszevés mindenhol közös gyökerekből táplálkozik?)

– Kihívások terén az egyik legnagyobb probléma, amivel nap mint nap szembesülök, az a halogatás. Mindenki látja a problémát, mégsem tesz elenne, csak amikor már ég a ház. Valahol úgy érezzük, hogy mindig lesz egy „holnap”, amikor motiváltabbak leszünk, lényegében több erőnk, időnk, pénzünk lesz saját magunkra. Az igazság azonban az, hogy ez a „holnap” soha nem jön el. Véleményem szerint ez valahol ott gyökerezik, hogy mindenki retteg a változástól, a változás félelmetes, így megmaradunk a status quo-nál, ami nem jó, de ismerős, könnyű, és nem kell hozzá kimozdulnunk a komfortzónánkból.
Szerencsére erre az esetre is van egy jól bevált módszerem: a sztoikus filozófiából felépülő „félelemállítás”.
A pocak, a nagy fenék, a sörhas és a stresszevés világszerte sokfelé nagy probléma. Sajnos nemcsak a statisztikák, hanem a tapasztalatom szerint is jelentős eltérés mutatkozik Nyugat-Európa és hazánk között, ami leginkább gazdasági és bizonyos kulturális különbségekből adódik. Viszont, ettől függetlenül a – szintén a kultúrából eredeztethető – gyökerek közösek. Szemléltetésképpen elmesélek egy rövid sztorit.

Bronislaw Malinowski egy lengyel származású, angol antropológus, aki a 20. század elején, Pápua Új-Guineán végezte a kutatásait. Abban az időben volt, hogy olyan törzzsel élt együtt, amelynek tagjai előtte soha, semmilyen formában nem találkoztak a nyugati kultúrával. Mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, étkezésnél megosztották egymással egymás „különleges” ételeit, desszertjeit. Malinowskinál volt egy tábla csokoládé, így ő azt osztotta meg a nyugati kultúrában desszertként funkcionáló étel gyanánt. A pápuák furcsán nézték a barna, édes kockát, majd pár falat után undorral az arcukon köpdösték ki. Ezután jött az ő „desszertjük”. Elvitték Malinowskit egy kidőlt és rothadó fához, amiből percek alatt kibányásztak jó pár, óriási fehér lárvát, amit a helyszínen, „frissen”, jóízűen el is fogyasztottak.
Ez a történet világosan rámutat arra, hogy a kultúra milyen óriási hatással van a viselkedésünkre, az étkezési szokásainkra, ám még arra is, mely ízeket érzünk finomnak, s melyeket undorítónak.
El tudnánk képzelni, hogy Carrie Bradshow a Szex és New York című filmből [Tudom, ez egy klisé. Haha], egy szakítás után ül a tv előtt, magába roskadva, depressziósan, és egy nagy vödör jégkrém vagy csoki helyett egy élő fehér lárvát majszol?

Azon kívül persze, hogy a cukor központi idegrendszert serkentő hatásáról tonnányi kutatás elérhető, leginkább a kultúra tanította nekünk, hogy stresszes élet vagy szomorúság gyötör, ne a probléma megoldásán törjük a fejünk, hanem üljünk le a tv elé egy vödör jégkrémmel.
Ha ezt nézzük, akkor a stressz és az érzelmi evés közös gyökerekből származik mind Nyugat-Európában, mind hazánkban.
A különbség Nyugat-Európa és Magyarország között szerintem legalábbis ott van, hogy nyugaton az egészség, a jó külső mint gondolatrendszer nagyobb hatást gyakorol az emberek mindennapjaira, döntéseire, mint itthon. További időre van szükség ahhoz, hogy ezek a gondolatok felülírják a tradicionális magyar ételek szerepét a mindennapokban.

Táplálék-kiegészítők

– Mi a véleményed a táplálék-kiegészítőkről? Mennyire ajánlod, alkalmazod a különféle porokat, tablettákat, kapszulákat a praxisod során?

– Mint minden más szakmai tanácsomat, ezt is az adott személyhez igazítom. Az az ember, akinek van ideje, energiája, tudása fenntartani egy egészséges étrendet napi 5 étkezéssel, megfelelő mennyiségű zöldséggel, gyümölccsel, fehérjével, egészséges olajokkal stb., nem ajánlom a táplálék-kiegészítőket. Egészen egyszerűen azért, mert ha nem élsportolóról beszélünk, egy kiegyensúlyozott táplálkozással is be tudjuk vinni a megfelelő mennyiségű tápanyagot a szervezetünkbe, plusz hosszú távon tudjuk csökkenteni a mesterséges adalékanyagok (színezék, ízfokozó, állagjavító, stabilizátor, tartósítószer stb) bevitelét. Annak viszont, akinek nincsen erre ideje vagy energiája, egy egyszerűen összeállítható fehérjeshake megoldást jelent arra, hogy adott esetben például elkerülje az ebéd és a vacsora közötti, 5-6 órányi éhezést.

A bizalom hiánya a győzelem akadálya

– Ha hatalmadban állna egy dolgot megváltoztatni a világban, mi lenne az?

– A bizalom hiányát. Szerintem a bizalom hiánya rengeteg lehetőséget elvesz ma az emberektől. Egyedül soha nem leszünk képesek olyan dolgok végrehajtására, mint egy „közösségben”, ahol kölcsönös az egymás iránti bizalom.

Kedvet kaptál a közös munkához?

Csatlakozz hasonló cikkekért és hasznos tippekért a közösségünkhöz, s vedd igénybe a segítségünket egyéni céljaid eléréséhez, a győzelem érdekében…

Hiába ott a kincs, ahol egészség nincs…Adatvédelem és hozzájárulásSzerző: Aigner Ivan

A KK Moves weboldala a kellemesebb felhasználó élmény érdekében használ cookie-kat. Az “Elfogadom” gombra kattintással hozzájárulásodat adod ehhez. További információk...

Az internet világában, a személyhez kötődő információk, a testreszabott kiszolgálás biztosítása érdekében fontos, hogy az Adatkezelő egyedileg tudja azonosítani a Felhasználó szokásait, igényeit. Az anonim azonosítás célja a szolgáltatások minőségének javítása, a weboldal működésének elemzése, valamint a felhasználói szokások, preferenciák megértése (pl. keresések, oldalmegnyitások, gyakran vagy ismétlődően használt funkciók adatainak gyűjtése és követése) a releváns tartalmak és a testre szabható hirdetések megjelenítése érdekében.


A módosított, 2002/58/EC uniós irányelv nyomán, az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 155. § (4) értelmében, a KK Moves által üzemeltetett weboldalra való látogatáskor, a Felhasználó készülékén – a Felhasználó kifejezett beleegyezésével, kivéve, ha azok a weboldal vagy az azon elérhető szolgáltatások használathoz elengedhetetlenül szükségesek – cookie-k (magyarul sütik), azaz rövid adatfájlok kerülnek elhelyezésre. Ezek a böngészési élményt teszi kényelmesebbé, valamint a Felhasználó böngészési szokásainak elemzésére alkalmasak (pl. a Felhasználó által megjelölt preferenciák és információk eltárolása, név nélküli adatszolgáltatás harmadik fél számára). A böngésző (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari stb.) cookie-alkalmazása a használt böngésző megfelelő beállításainak kiválasztásával (az adott böngésző Súgó vagy Support részében, valamint angol nyelvű leírás a About Cookies oldalon) visszautasítható, illetve a cookie-k használata a Felhasználó saját készülékéről törölhető; így azonban a cookie-k által nyújtott kényelmi funkciók nem lesznek használhatóak.


A KK Moves a weboldal működéséhez külső, tevékenységét a KK Moves-tól függetlenül végző, webanalitikai és hirdetés-kiszolgáló szolgáltatásokat (Facebook, Google Analytics, Google AdMob, Google AdSense, Google AdWords) nyújtó társaságokat (Facebook Inc. és Google Inc. – a továbbiakban: Külső társaság) vesz igénybe.
A Külső társaság információgyűjtés, illetve a weboldalhasználat elemzésének segítése céljából cookie-kat és web beacont (webjelző) használ. A cookie által tárolt információkat (beleértve a Felhasználó IP-címét) a Külső társaság az Amerikai Egyesült Államokban lévő szerverein tárolja. Törvényi előírás vagy információ-feldolgozási megbízás alapján a Külső társaság a gyűjtött adatokat átadhatja harmadik fél részére. Remarketing keretében a Külső társaság olyan, a Felhasználókat anonim módon nyomon követő cookie-kat helyez el a Felhasználók készülékén, amelyek a Felhasználó online magatartását figyelik, illetve amelyek alapján a Külső társaság a felhasználói magatartáson, érdeklődési körön alapuló reklámot tesz számukra elérhetővé más weboldalakon (a remarketing listák a Felhasználó személyes adatait nem tartalmazzák, személyazonosításra nem alkalmasak). A nyomonkövető cookie lehetővé teszi a Külső társaság számára a Felhasználó azonosítását más weboldalakon is.
A Google adatvédelmi irányelvei és a Facebook adatvédelmi irányelvei az előbbi, kiemelt linkeken, a gyűjtött adatokkal kapcsolatos tevékenységről, a cookie-k letiltásáról, valamint a hirdetések személyre szabásáról további információk a Google cookie szabályzatában és a Facebook cookie szabályzatában érhetőek el. A web beacon visszautasítására nincs lehetőség.


A Felhasználó a KK Moves weboldalának, illetve mobil vagy táblagépes alkalmazásainak használatával önkéntesen, határozottan, félreérthetetlenül és kifejezetten hozzájárul a személyéhez kapcsolódó információk fenti célokból és módon történő hasznosításához.

Bezárás