Újévi fogadalmak meghiúsulásának 3 oka

Újévi fogadalmak meghiúsulásának 3 oka

Újévi fogadalmak? Határozz!

Kinek ismerősek ezek a mondatok, újévi fogadalmak?

  • A jövő évben lefogyok.
  • Januártól elkezdek diétázni.
  • Hetente eljárok majd mozogni.
  • Nyárig bomba jó alakom lesz.
Újévi fogadalmak cél eredmény siker

Fotó: Brooke Lark

Lecsengtek az ünnepek, az eszem-iszom és a dínomdánom. A hagyományos magyar és népi konyha ételfinomságai minden évben nyomot hagynak bennünk – teltségérzetben, kilógrammokban és emésztésben is. Sokan nekikezdenek a karácsony utáni méregtelenítésnek, gyors, de hatékony fogyókúrának. Azt kell, hogy mondjam: feleslegesen!

Az emberei szervezet bizonyos szinten összhangban van a természettel. Télen a növények elbújnak, az állatok téli álmot alszanak, s táplálékot raktároznak a túlélésre. Pont így van ez az emberi szervezetnél is: télen kedvetlenebbek vagyunk, legszívesebben beburkolóznánk a meleg lakásban, raktározva a télre; hamarabb és könnyebben feljön ránk 3-5 kg, vagy akár több is. Ez természetes úton, tavasszal eltűnik, könnyedén lemegy ez a pár plusz kg, nem kell különösebben aggódni emiatt.

Ám mi a helyzet a diétákkal, fogyókúrákkal? Az újév mindig tele van „ez az év más lesz” típusú fogadalmakkal. Egészségesebben, aktívabban tudatosabban szeretnénk élni: több mozgás, minimális csokoládé- és süteményevés, kevesebb szénhidrátfogyasztás, új sport, stb.
Azonban a heves felindulásból jött, nagy fogadalmak egy része sokszor kudarcba fullad, vagy elveszik a hétköznapok forgatagában. Vajon miért?

Az újévi fogadalmak meghiúsulásának 3 oka

Nem eléggé erős az elhatározásod

Ha valami fontos, teszel érte. Nem számít, hogy este már fáradt vagy, hogy épp kezdődik a sorozatod, hogy egész nap piszkáltak a munkahelyeden, hogy megígérted a barátnődnek, felhívod, hogy esik az eső, vagy rohannod kell valahova. Így lesz a mostból, holnap, majd jövő hét, majd február 01., stb.

A végén meg már struccpolitikát folytatsz az előző évi határozott, tüzes céloddal. Kifogást találsz, hogy erre most miért nincsen időd. Átmenetileg megnyugszol, mert megadtad magadnak a magyarázatot, de ettől még nem fog változni semmi, amit te is érzel legbelül.

Nincs pontos tervezésed

Le akarsz fogyni, vagy csak egészségesen élni? Hogyan: étkezésben fogsz változtatni? Mit? Hogyan? Hányszor?

Sportolni is akarsz? Mit? Kivel? Mennyit?

Mennyi időt adsz magadnak mindehhez? Egyáltalán kell-e időt adnod a szervezetednek, vagy csak be kell tartanod pár alapvető szempontot a táplálkozás során?

Kell személyre szabottság, vagy elég, ha a neten elolvasol pár cikket?

Nem kapsz folyamatos segítséget a célod eléréséhez

Ha megvan az akarat benned, akkor saját magadat tudod motiválni. Persze, egyedül valóban nehezebb véghez vinni mindent, illetve folyamatosan kitartónak maradni.

Újévi fogadalmak cél eredmény siker

Fotó: Francesca Hotchin

Ezért kérj segítséget olyantól, aki akkor is ott van neked, és hisz benned, amikor te már feladnád. Nem az a ciki, ha kérsz, az a ciki, ha nem mersz kérni, és csak csinálod, valahogyan. Akkor leszel elégedett az alakoddal, energiaszinteddel, akkor leszel boldog a testedben, ha valóban tettél is magadért.

Az egészséges emésztés, anyagcsere-folyamat a kornak, nemnek, aktivitásnak megfelelően minden szervezetnél más és más. A minőségi tápanyagok, jól összeválogatott étrend teremtik meg az egészséges szervezet belső egyensúlyát. A diéták, gyors fogyókúrák felbontják ezt az egyensúlyt, ami ha nem is rögtön, ám később veszélyezteti a rendszerünket, hiányállapothoz, idővel valamilyen betegség kialakulásához vezethet.

Újévi fogadalmak cél eredmény siker

Fotó: Zac Durant

Életmódváltásra fel!

Ha rendelkezel egy komoly céllal, van egy vágyad, mersz segítséget kérni, megismerkedsz a saját szervezeteddel, valamint figyelsz annak az igényeire, akkor a 2020-ban komoly változásokat, eredményeket fogsz elérni, amit a környezeted is észrevesz, sőt, elismer majd.

Nincs “majd januártól”,
nincs „majd holnaptól”,
hanem „MOSTANTÓL” van!

Szerző: Tóth Tekla, dietetikus